
Prima mea mașină a fost un Smart ForTwo pe care l-am cumpărat la puțin timp după ce am luat carnetul de conducere.
Timp de aproape un an am condus-o în fiecare zi și nu am întâmpinat probleme majore. Mi s-a părut o mașină atât de interesantă pentru vremea ei încât nu m-am putut abține și am făcut și un video pe YouTube în care am prezentat-o (click aici).
Nu aveam de un an carnetul de conducere când s-a ivit ocazia de a achiziționa o mașină japoneză, ceva mai mare, la un preț nesperat de bun. Este adevărat, mașina nu era într-o stare nemaipomenit de bună dar nu aveam de gând să las un Check Engine Light să mă oprească.
Este vorba despre o Toyota Yaris din 2006. Mașina a circulat pe străzile aglomerate din București unde a fost lovită, atinsă în parcare și zgâriată de trecători neatenți. Din punct de vedere tehnic, masina a fost întreținută destul de bine, reviziile făcute la timp, ambreajul schimbat, cauciucuri noi și a venit cu facturi doveditoare pentru toate operațiunile.
Acte, taxe și înmatriculare (vara 2021)
Fostul proprietar a scos mașina de la Taxe și Impozite Sector 6 și mi-a vândut-o mie în maxim 30 de minute, dar procesul de a înscriere mașina la Taxe și Impozite Sector 2 a fost o întreagă aventură care a durat aproximativ 5 ore.
După aventură de la Taxe și Impozite a venit momentul să mă duc la DRPCIV, o altă aventură de care mă puteam lipsi. Numărul de înmatriculare pe care l-am ales a fost București 24/7 Japanese Domestic Market sau mai pe scurt B247JDM.
Prima revizie post-achiziție
În cazul oricărei mașini cumpărată second hand de la un particular, o revizie completă este obligatorie pentru a evita eventualele surprize și neplăceri care pot apărea pe parcurs. Costul acestei revizii s-a ridicat undeva la 200 de euro. Acest lucru nu se aplică în cazul mașinilor certified pre owned, cumpărate de la dealeri autorizați pentru că acestea sunt inspectate și li se face o revizie completă înainte de a fi puse la vânzare deci automat o grijă în minus.
Sistem multimedia modern
Următorul pas a fost să fac un mic upgrade și să înlocuiesc unitatea radio-cd cu un sistem multimedia modern cu Apple CarPlay și Android Auto. Sistemul pe care l-am ales a fost un unul oarecum accesibil, JVC KW-M560BT, și pe lângă el am instalat și o cameră de marsalier pentru a-mi ușura viața. Costul total al acestui upgrade a fost undeva la aproximativ 500 euro.
Tinichigerie și vopsitorie (toamna 2021)
Un lucru care mă deranja foarte tare era modul în care arată la exterior mașina: era zgâriată, vopseaua mătuită și începuse să ruginească în zonele în care fusese lovită și nereparată sau reparată foarte prost. Intervențiile de tinichigerie sunt cu atât mai dificile în momentul în care mașina prezintă urme de rugină. Astfel recomandarea mea este alegeți varianta cât mai profesională, o reparație ieftină nu este garantat că o să reziste în timp și posibil să fie nevoie de alte intervenții care nu vor face decât să crească costurile de întreținere ale mașinii.
Cei de la vopsitorie au făcut o treaba foarte bună și noua vopsea a ieșit excelent. Am revopsit toate elementele cu excepția plafonului și a haionului pentru care am alte planuri. Mai mult decât atât, ușa a fost îndreptată și zonele ruginite tăiate complet și refăcute de la zero. Costurile unei revopsiri și ale intervențiilor pe caroserie se ridică la aproximativ 100 de euro pe element deci putem să rotunjim undeva la 700 euro.
După revopsire am decis să iau o mică pauză și să îmi îndrept atenția către interior unde se mai puteau face câteva îmbunătățiri.
Interior si confort (iarna 2021)
După aproape 15 ani de utilizare scaunele erau tocite și necesitau o retapitare, iar cum costurile unei retapitari făcute ca la carte erau destul de mari am ales să caut o alternativă. În situația asta aveam două posibilități alternative: să cumpăr niște scaune sport aftermarket de la Bride, Sparco sau OMP sau să îmi îndrept atenția către parcurile auto de dezmembrări în speranța că o să găsesc un interior de Yaris în stare bună.
Într-o noapte în care nu aveam somn am decis să intru pe OLX, autovit și numeroase alte site-uri de dezmembrări și să caut un interior de Yaris. Norocul a făcut să găsesc un set de scaune provenite de pe o Toyota Yaris II din ultimul an de producție cu foarte puțini kilometri la bord. Numărul redus de kilometri m-a făcut automat să mă gândesc la faptul că interiorul ar putea să fie într-o stare cât de cât bună.
Fețele de uși fuseseră deja vândute dar spre norocul meu scaunele și bancheta spate erau încă disponibile și într-o stare nesperat de bună. Totuși am decis să chem pe cineva specializat în detaling auto și să le spele cu un aspirator cu injecție-extracție, să le parfumeze și să trateze cu ceară elementele e plastic.
Am montat noul interior cu ajutorul unui bun prieten în toiul iernii, pe întuneric și tot ne-am încadrat în maxim 3 ore de lucru deci nu este cine știe ce inginerie de rachetă. Costul total a fost undeva la mai putin de 250 de euro cu tot cu scaune si bancheta, trusa de scule pe care am cumpărat-o de la Dedeman și detaling-ul.
Simulare digitala Toyota Yaris cu jantele ATS Streetrallye pe 15″
Deja mașina intinerise minim 10 ani, vopsea nouă și un interiorul fresh o făceau să pară ca din poveștile cu bătrânica din germania care mergea cu mașina doar până la piață sau poveștile cu profesorul universitar care ținea mașina doar în garaj.
Jante de aliaj ATS Streetrallye
Jantele de tablă sunt destul de practice pe melagurile autohtone dar nu arată foarte bine, mai ales dacă au început să ruginească. Cea mai ieftină soluție ar fi fost un spray cu vopsea neagră și un set de capace dar se putea totuși mai bine.
Inițial mi-am dorit un set de jante OEM de Toyota dar prețurile de pe OLX erau cam piperate pentru un set de jante în stare nu tocma bună care veneau la pachet cu niște anvelope de care oricum nu aveam nevoie.
Soluția a fost un set de jante ATS Streetrallye, de la Top Car Tunning, inspirate din motorsport (DTM mai exact). Dimensiunile sunt 6×15 4×100 ET45 și respectă întocmai standardele producătorului, iar costul total a fost de 400 de euro cu tot cu montat și echilibrat la prietenii mei de la SAMA ROȚI.
Eu am ales să păstrez ET-ul recomandat de Toyota pentru a nu altera geometria mașinii și a pune stres în plus pe articulații și rulmenți. Imi doresc ca Yaris-ul să fie totuși o mașină pe care să o conduc zilnic și care să facă față cât de cât gropilor din București.
De ce nu am revopsit integral mașina?
Când am revopsit mașina, am ales în mod voit să nu revopsesc plafonul și haionul pentru voiam să instalez o trapă de la Webasto și să înlocuiesc tot haionul cu unul de la un Yaris SR sau TS.
Haionul pe care îl am eu pe mașină nu este într-o stare tocmai bună. Circuitul de degivrarea a lunetei este întrerupt, brațul de la stergator nu este cel original și lovește în tablă, iar vopseaua a avut și zile mai bune deci decât să repar fiecare problema în parte mai bine îl schimb cu totul.
Haion complet si spoiler racing
Site-urile de vânzări de piese auto au devent preferatele mele. Aproape în fiecare săptămâna intru și verific ce mai este nou. Intr-o seara am găsit pe OLX un anunț care suna cam așa: Dezmembrez Toyota Yaris 1.4 D-4D. Mașina în cauza era relativ nouă și venea în echiparea SR (Street Racing sau Sport Rally, nu îmi este tocmai clar) dar avea fix haionul de care aveam eu nevoie.
Mai mult decât atât, haionul arăta super bine in poze, circuitul de degivrare era complet funcțional , brațul de la stergator era original și avea elementele specifice variantei SR, spoiler și emblemă.
Planuri pentru 2022
Mașina deja arată bine și au rămas de făcut decât lucruri mărunte care nu sunt atât de importante în marea schemă a lucrurilor. Ce era mai greu a trecut, iar în primăvară voi încerca să revopsesc și să montez haionul, să îmbrac fetele de uși în alcantara și volanul în piele.
Cea mai ieftină Toyota Yaris II din România a ajuns, în mai puțîn de un an, să fie la fel de frumoasă că în ziua în care a ieșit pe poartă fabricii. Sunt super mândru de călătoria pe care am avut-o până acum și am încercat, pe cât posibilul, să documentez modificările și reparațiile pe care le-am făcut de-a lungul timpului pentru a păstra o arhivă.
To be continued…